Sunday 14 October 2012

Toidud, mis leevendavad vitiliigot

Mitmetes allikates viidatakse dieedi olulisusele vitiliigo kulu mõjutamisel. Tõlkisin enda jaoks ära ühe neist artiklitest, et lapse peal seda järele katsetada. B-vitamiini kuure oleme teinud vahelduva eduga, eriti b-kompleks letsitiini ja kuningakepiõliga. Toitumissoovitused on siis sellised:

Rohkelt vitamiini B-12
Kõrge vitamiini B-12 sisaldusega toitude söömine võib aidata vitiliigo arengut pidurdada. 2011. aastal ajakirjas "Journal of Clinical Laboratory Analysis" avaldatud uuring näitab, et vitamiin B-12 puudus viib homotsüsteiini (homocysteine) kasvule. See on ühend, mis võib mängida rolli pigmentatsiooni hävitamisel teatud kehaosadel. Vali toidud, näiteks maks, karbid, forell, lõhe, kilttursk ja jogurt, et suurendada oma vitamiin B-12 omastamist. Rikastatud hommikusöögihelbed on samuti hea B-12 vitamiini allikas.

Foolhappe rikkad toidud
Samas uuringus, mis viitas vitiliigo seosele vitamiini B-12 puudusega, märgiti ära ka madala foolhappe taseme esinemise sagedus vitiliigo puhul. Kuigi 2010.a. aprillikuu väljaande "Journal of American Academy of Dermatology" väitel saab mõne valgusravi liigiga mõjutada foolhappe taset, saate ka suurendada oma foolhappe tarbimist toidu kaudu. Nagu vitamiini B-12, saab rohkem foolhapet rikastatud hommikuhelvestest, kuid võite ka saada see loomulikult mustadest ubadest, spinatist, sparglist ja brokkolist.

C-vitamiini rikkad toidud
C-vitamiini sisaldavate toitude lisamine oma dieeti võib olla vitiliigo ravile kasuks. Tsitrusviljad nagu apelsinid, greibid ja sidrunid on suurepärased c-vitamiini allikad, kuid palju C-vitamiini sisaldavad ka kiivi, maasikad ja muskusmelon. Samuti saate C-vitamiini köögiviljadest nagu tomatid, brokkoli, kartul ja punane ja roheline paprika.

Tsingirikkad toidud
Suurenda tsingirikaste toitude tarbimist. 2009. aastal "Indian Journal of Dermatology" avaldatud uuringus soovitatakse, et tsingi lisamisega võib vitiliigot leevendada. Austrid on suurepärane tsingi allikas, samuti võib saada tsinki veiselihast, krabidest, sealihast, homaaridest ja kanast. Tsingi tarbimist võib suurendada ka ube, pähkleid ja piimatooteid süües.

Refereeritud saidilt: http://www.livestrong.com/article/488594-foods-that-heal-vitiligo/

No comments:

Post a Comment